divendres, 27 d’abril del 2012

SIRENES

SIRENES DE P-5 ANYS



LES TRES BESSONES I ELS VIATGES D’ULISSES

 
  Les Tres Bessones acompanyen l’Ulisses en el seu llarg viatge de retorn a casa. L’ajuden a vèncer el cant de les sirenes, el gegant Polifem…, i fins i tot l’ajuden a lliurar-se de la Bruixa i de tots els pretendents que té la seva estimada, la Penèlope, que l’espera pacientment a Ítaca, la seva terra.

 
Aquesta pel·lícula ha estat el punt de partida per arribar a l'Antiga Grècia amb els alumnes del Cicle Inicial.

No t'has preguntat mai, què eren en realitat les sirenes? 

La sirena és un ésser mitològic que té cos de dona i cua de peix (tot i que les primitives sirenes tenien aparença de mig ocells o rèptils). Un tret característic és el seu cant, aquest atreia els mariners, que sense poder evitar-ho eren estrellats contra les roques. D'aquesta manera eren devorats per les Sirenes.
Un mite molt conegut és el d'Ulisses, aquest quan va passar a prop d'elles va poder evitar el perill gracies als consells de Circe. L'heroi va tapar les orelles dels seus tripulants amb cera, però com que ell desitjava escoltar el meravellós cant, va ordenar que el lliguessin al pal del vaixell. d'aquesta manera va poder evitar l'influencia de la màgica melodia.
Segons un oracle la maledicció de les sirenes acabaria quan un mortal pogués evitar la màgia dels seus cants. Existeix una llegenda que explica com les sirenes s’endinsaren al mar un cop que Ulisses evites el cant, i després de que Orfeu les derrotes, es varen suïcidar.
Aquests monstres situats al límit del mon conegut simbolitzen el perill un cop passada aquesta frontera. Finalment són considerades divinitats d’ultratomba.



SIRENES DE 2n

Per fer aquestes sirenes hem fet servir cartrons, retalls de paper de regal, neteja-pipes, petxines, ... i molta il.lusió.

diumenge, 22 d’abril del 2012

DRACS DE SANT JORDI


Els alumnes de tercer han modelat amb argila blanca aquests dracs. Les ales han estat fetes de retalls de cartolina. Un cop sec el fang s'han pintat amb tempera vermella o negra.  Finalment, amb retoladors platejats i daurats, hem fet els últims retocs.
MODELEM ELS NOSTRES DRACS













dissabte, 21 d’abril del 2012

ROSES

Fem una rosa  de Sant Jordi! 

reciclatge








Material 
Oueres de cartró, una  broqueta, pintura vermella i verda, un pinzell, tisores, cola blanca, retalls de cartolina i cinta.

1. Retalla dos trossos de l'ouera per fer els pètals de la flor, i un tros per fer el calze. 
2. Pinta els trossets de l'ouera: de color vermell els pètals i de color verd el calze. 
3. Clava la broqueta al calze, posa-hi cola i enganxa-hi els pètals de la flor. Aguanta-ho amb una agulla d'estendre fins que quedi ben enganxat. 
4. Retalla la cartolina per a fer les fulles i enganxa-la a la tija. Finalment, fem una llaçadeta amb la cinta de la senyera. 


dijous, 19 d’abril del 2012

POSTAL DE SANT JORDI

Vols crear una postal tridimensional per a regalar aquest Sant Jordi?


POSTAL TANCADA I OBERTA





Els alumnes de segon feliciten la diada de Sant Jordi amb una postal ben original.

divendres, 13 d’abril del 2012

FLORS AMB PASTA DE SAL

Per a la pasta de sal necessitarem:
200 grams de farina.
200 grams de sal fina.
100 grams d'aigua.
Opcional (cola d'empaperar).
Altres:
Cola d'enganxar.
Vernís.
Temperes o pintures acríliques.
Punxons, taps de retoladors, palets,....


Pasta de Sal, flors































Per a  fer la pasta de sal començarem sempre per posar farina en un bol, li afegim la sal i barregem molt bé. Això és important perquè si no es barreja bé abans de tirar l'aigua, la pasta té més risc d'esquerdar-se durant l’assecat.

Si li afegim la cola d'empaperar, la dosi aconsellada són dues cullerades per 500 grams de pasta, s'afegeix abans de l'aigua barrejant amb la farina i la sal i fa que la pasta sigui més compacta, si li afegim aquesta cola haurem d'afegir més aigua a poc a poc fins a aconseguir la textura.

Si ens queda tova hem de posar-li farina i sal que tindrem preparades en un bol. El punt de la pasta se sap si agafant un pessic de pasta , l'aixafem i no es desfà sinó que manté la forma.
Hem d'amassar la pasta com a mínim 15 minuts i deixar-la reposar embolicada en film de cuina una hora.

Passat aquest temps, protegim la taula i procedim al tenyit, (és aquest cas he utilitzat tempera) barrejant els colors que vulguem posar, i tenint en compte que dividirem la pasta en la quantitat de colors que vulguem utilitzar. Quan acolorim la pasta acostuma a posar-se tova, hem d'afegir farina a poc a poc per recuperar la duresa necessària.

Un cop tenyida ja podem modelar. Un cop tenim totes les peces les deixem eixugar fins que s'han posat molt dures i les punxem amb un agulla de cap si no penetra en la pasta és que ja està eixuta. 

Un cop seques se'ls aplica el vernís i es deixa assecar, el vernís és aconsellable per protegir i per que quan s'assequen perden molt color.

Per enganxar aquest tipus de pasta es poden usar:

Cola d'enganxar universal: resulta molt útil per enganxar peces petites sobre fusta.
Cola termofusible: és pràctica d'utilitzar, seca ràpid. És ideal per enganxar sobre fusta, cartó o roba.

Pasta de Sal, flors





dilluns, 9 d’abril del 2012

RECURSOS PER SANT JORDI


Sant Jordi
La festa de Sant Jordi són el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del 23 d'abril, dia en què morí decapitat Jordi, un soldat romà esdevingut sant cristià. De la seva vida real se'n saben molt poques coses però la seva llegenda, segons la qual aquest heroi va deslliurar una bella princesa de les urpes d'un terrible drac (un arquetip d'història que ja existia a l'Europa rural precristiana) va arrelar amb força a Catalunya. La devoció pel sant cavaller s'estengué sobretot perquè apareixia muntat en el seu cavall blanc batallant al costat dels exèrcits catalans en moments difícils. Heroi almogàver i sant protector pels monarques catalans fins al segle XV, el moviment político cultural de la Renaixença el converteix en patró de Catalunya, juntament amb la Moreneta. Aquest patronatge ha esdevingut, amb la instauració del costum de la rosa i del llibre, la festa patriòtica i cívica de Primavera més celebrada arreu del Principat, com també en certes contrades del País Valencià, Andorra, Illes Balears i alguns pobles de l'Aragó catalanoparlant, on és dia de festa oficial. Avui, la Festa de Sant Jordi -festa nacional en honor al patró, diada del llibre i els llibreters, i festa de l'amor i els enamorats- és una de les festes més populars de Catalunya.


Falta poc per Sant Jordi, i per això, m’agradaria compartir alguns recursos i materials molt útils per començar a preparar aquesta diada a les nostres escoles i preparar activitats amb els nostres alumnes.

A la galeria Picassa de ROSER ORDRIOZOLA VILASECA  podem trobar un variat recull de contes en format digital amb imatge i text sobre LA LLEGENDA DE SANT JORDI.
Cliqueu sobre la imatge per accedir-hi:


sant Jordi, el drac, la rosa


Qui va matar el drac?

És una sèrie d'animació de 5 capítols creada per un equip de 4 persones, tots del món de la il·lustració, l'animació i el disseny.
La història parteix de la llegenda de Sant Jordi, i s'intenta parodiar d'una manera còmica i diferent com es va acabar realment amb la vida del Drac de Sant Jordi. Espero que us agradi.




Qui va matar el drac de Sant Jordi? Capítol1 from Qui va matar el drac? on Vimeo.



Qui va matar el drac? Capítol2 from Qui va matar el drac? on Vimeo.



Qui va matar el drac? Capítol3 from Qui va matar el drac? on Vimeo.



Qui va matar el drac? Capítol 4 from Qui va matar el drac? on Vimeo.



Qui va matar el drac? Capítol 5 from Qui va matar el drac? on Vimeo.



Us deixo una mostra d’activitats per Sant Jordi. Podeu trobar roses, diferents dibuixos i manualitats relacionades  amb la Diada .



sant Jordi, el drac, la rosa
ROSES I DRACS DE P-3

sant Jordi, el drac, la rosa
ROSES I DRACS DE P-4

sant Jordi, el drac, la rosa
DRACS DE P-5

dracs, Sant Jordi


CAP DE DRAC DE 3r


Sant Jordi, el drac, la rosa
DRACS DE 4t
Sant Jordi, el drac, la rosa
DRACS DE 4t

divendres, 6 d’abril del 2012

FLORS A LA MANERA DE GEORGIA O'KEEFFE

Les seves obres més conegudes són les grans pintures de flors ampliades a una escala gegant, com Black Iris de 1926.

Els alumnes de 6è ,després de visionar l'obra de l'artista, han interpretat diverses flors a la manera de Georgia O'keeffe. Per realitzar aquest treball, ens hem ajudat d'un recull de fotografies.  Cada alumna ha triat una, l'ha dibuixat, l'ha pintat amb aquarel·les i un cop seca, ha repassat els contorns amb un punta fina de color negre. Aquí teniu els resultats.


Flors, flores, Georgia O’keeffe
FLORS DE 6è


















Flors, flores, Georgia O’keeffe
FLORS DE 6è
































”'Una flor és relativament petita.
Tothom fa associacions amb una flor, amb la idea de flor (…)
Aleshores, em vaig dir, pintaré el que veig, el que significa la flor per a mi.
Però vaig a pintar-la gran per a  persuadir la gent que es prengui el temps necessari per a contemplar-la (…)”'

Georgia O’keeffe


Flors, flores, Georgia O’keeffe
FLORS DE 6è









Enllaços d'interès:

Georgia O'keeffe, flowers

Georgia O'keeffe Museum

Georgia O'keeffe

dimecres, 4 d’abril del 2012

PEIX DE FANG

Peixox, peces, fang, barro
Peixos dels alumnes de 2n































Es realitza una planxa d'argila blanca de la grandària desitjada ,intentant que tingui el mateix gruix per tots els costats, amb l’ajuda d'un corró. Posarem una fusta sota perquè no es quedi enganxada a la taula. Les planxes han de tenir com a màxim entre 1 i 1'5 cm de gruix.  

Peixos, peces, fang, barro

En aquesta ocasió, dibuixem un peix amb un punxó. Després, podem afegir impressions sobre la superfície de la planxa amb elements dels què tenim a l'escola: taps de retoladors, forquilles, roba de sac, etc.
Un cop seca l’argila, la pintem amb aquarel·les i envernissem.

Peixos, peces, fang, barro































Peixos, peces, fang, barro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...