dilluns, 9 de juliol de 2012

TRES CAMINS CAP A AMÈRICA

Durant el curs 2007-2008 es va dur a terme un projecte sobre art precolombí. L’activitat presentada sota el títol "Tres camins cap a Amèrica" constituïa la proposta didàctica que oferia el Servei Educatiu del Museu Barbier-Mueller d’Art Precolombí de Barcelona als grups escolars, per treballar a l’escola i al museu.

OBJECTIUS GENERALS

Els objectius d'aquest projecte eren:

- Donar a conèixer el patrimoni cultural, simbòlic i artístic dels pobles de l’Amèrica prehispànica i en concret  els de tres àrees culturals: Mesoamèrica, Amèrica Central i els Andes.
  -Conèixer i utilitzar fonts d’informació  directes que tenim a l’abast en el museu i les fonts indirectes que ens permetin obtenir, interpretar i establir conclusions amb la realització  d’activitats adequades al seu nivell educatiu.

-Utilitzar un vocabulari adequat per a referir-se al temps històric i cronològic dels pobles precolombins a partir de l’aplicació de les nocions referents al temps personal i cronològic de  cada alumne.

-Sensibilitzar vers el respecte dels valors morals, socials i ètics propis d’altres cultures.

L'ART PRECOLOMBÍ

S’anomena Art Precolombí al conjunt d’elements creats pels antics habitants del continent americà abans de l’arribada de Cristòfol Colom.

Tots els alumnes de l’escola han visitat el Museu Barbier-Mueller on han gaudit d’una fascinant selecció de peces artístiques. Aquests constitueixen un privilegiat instrument d’accés a móns i societats molt llunyanes en el temps i en l’espai, a formes de viure totalment alienes a les nostres realitats contemporànies. Aquest conjunt d'objectes, de pedra,  ceràmica, fusta, metalls i teixits, delicadament treballats, mostra l’habilitat del artistes que els crearen.
 Per a la cultura precolombina , l’home no era l’amo de la natura sinó un element més que intentava desxifrar els cicles naturals (vida, mort i resurrecció)  a través de la fauna i de la flora. Els animals, les plantes i les pedres  així com els rius, la pluja i el cel són símbols que poden llegir-se i entendre’s.

L’Art Precolombí ha deixat vestigis d’aquests símbols en les seves diferents expressions artístiques i també en manifestacions cerimonials, festes i llegendes.

La unió de l’home amb la natura era tan forta que, en moltes ocasions, trobem representacions de figures humanes combinades amb formes i elements animals. D’aquesta manera, es pretenia vincular l’home amb els animals per adquirir els seus atributs  i poder així relacionar-se amb món sobrenatural i comunicar-se amb els esperits. Aquesta comunicació amb les deïtats i els esperits respon a la necessitat humana de trobar respostes a dubtes i súpliques sobre l’amor, la guerra, les collites,... En definitiva, tots els dubtes sobre la nostra existència que ens intriguen tant ahir com avui.
 MOSTRES D'ART PRECOLOMBÍ
De mica en mica, us aniré presentant les diferents activitats que van fer els nenes i nenes de l'escola durant el curs.  Fins aviat !!
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Diguem la teva opinió. Si no tens perfil tria nom/URL al desplegable (comenta com a:). Escriu el teu nom, prem continuar i publica. GRÀCIES!!

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...