diumenge, 16 de març del 2014

RETRATS CUBISTES



Retrat cubista, Picasso
RETRAT CUBISTA



El cubisme és un moviment artístic que trenca l'estructura de l'art tradicional. Sorgeix a principis del segle XX després de les investigacions dutes a terme per pintors com Picasso, Braque o Gris.   El terme cubisme va ser adoptat de manera despectiva peu un crític francès que es va referir a aquestes pintures com formada  per "petits cubs". És un moviment que dóna origen a la resta d'avantguardes europees del segle XX.

Els pintors cubistes s'adonen que la fotografia pot oferir d'una manera realista el que fins aleshores havia realitzat la pintura. Tant el retrat com el paisatge pot ser representat de forma fidedigna i sense perdre detall pel fotògraf. Per tant, la pintura ha perdut un dels seus papers tradicionals i ha d'adaptar-se per a intentar representar allò que la fotografia no pot oferir.

Les principals característiques del cubisme són:

- En un quadre tradicional trobem tres dimensions: alt, ample i profund. Els quadres cubistes eliminen la tercera dimensió, avançant el fons al primer pla de manera que els objectes que apareixen en primer pla es confonen amb els que es troben al fons de la imatge.

- La fotografia només pot oferir-nos un punt de vista depenent del pla on es prengui la imatge. El quadre cubista descompon la figura de manera que ens ofereix diferents punts de vista d'una mateixa imatge. És a dir, en un rostre podem apreciar els ulls col·locats en diferents posicions o la pell amb diferents tons de llum perquè cadascuna d'aquestes parts  estaria presa des d'un punt de vista diferent i amb una llum diferent.

- Hi ha una gran influència de l'art primitiu, sobretot africà. L'esquematisme i la simplicitat  en les línies de composició és un altre dels elements distintius. 

L'obra de Picasso és una de les més representatives del moviment cubista, algunes de les seves obres cubistes emblemàtiques es poden contemplar al Museu Picasso de Barcelona, el Museu Picasso de Màlaga, el Centre d'Art Regna Sofia de Madrid o el Centre Picasso a Horta de Sant Joan.

 


Retrat cubista, Picasso
ALUMNES DE 5è (10-11 anys)
       


Aquestes dues presentacions ens poden ajudar a explicar aquest moviment. Espero que us serveixin.















4 comentaris :

  1. perfectos. gracias, guapísima. buena semana.

    ResponElimina
  2. Quins retrats cubistes més aconseguits, felicitats!!!
    Preciós el primer, molt ben escollit per a iniciar aquesta entrada, enhorabona a l'artista.
    Bona setmana!
    Carme

    ResponElimina
  3. Com sempre....genials!!!
    Disfruto molt amb totes les obres d'art que realitzes amb el teus alumnes.
    I gràcies per compartir-les!
    És un plaer descobrir i aprendre amb les teves aportacions.
    Una forta abraçada!
    MªÀngels.

    ResponElimina

Diguem la teva opinió. Si no tens perfil tria nom/URL al desplegable (comenta com a:). Escriu el teu nom, prem continuar i publica. GRÀCIES!!

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...