Pàgines

dimarts, 8 de novembre del 2011

UNA PASSEJADA PEL MODERNISME

Aquest projecte pretén apropar aquest important fenomen artístic i cultural a tots els alumnes de primària de l'escola. Es va portar a terme durant el curs 2008-09. 
El Modernisme, com a corrent cultural i sobretot arquitectònica, està estretament associat a Barcelona. Per això vam sortir a la recerca d'aquells indrets més emblemàtics de la nostra ciutat ( el Park Güell, el "Quadrat d'Or", la Rambla de Catalunya, el Passeig de Gràcia,...).

El Modernisme va tenir lloc al final del segle XIX i principi del XX. La paraula significa "gust pel que és modern", i ja va ser utilitzada en el seu temps amb el sentit de "voluntat de trencar amb el passat i anar a la recerca d'idees i formes noves". Busca la novetat, l'originalitat, el geni, la joventut, la passió, l'autenticitat, la força, el retorn als orígens; vol trencar amb la separació de les arts i unir-les en l'harmonia de les noves construccions.


Hem treballat les característiques principals que permeten reconèixer l'estil modernista com el predomini de la corba (la línia de Déu) sobre la recta (la línia dels homes), les formes de "cop de fuet" (expressió que significa el predomoni de la corba sobre la recta), l'asimetria, el dinamisme de les formes, la riquesa i el detallisme de la decoració, l'ús freqüent dels motius vegetals i naturals i les figures de dona (com a núvia, esposa, mare o ideal). També apareixen sovint motius inspirats amb les llegendes i cançons populars i la representació de banderes i escuts nacionals.

Els edificis acostumen a utilitzar materials únics o combinats: la pedra, el mabre, el maó vist, la ceràmica, el ferro forjat, l'esgrafiat, el mosaic, el trencadís, la fusta, etc. Les formes de portes i finestres difereixen de les dels altres estils.

Hi ha més de mig centenar d'arquitectes de nom conegut que tenen obres modernistes a Barcelona. Gràcies a L'obra de tots aquests homes, Barcelona és la ciutat del món més rica i complexa en Modernisme, no només amb cases de les classes benestants sinó també de les classes mitjanes; també amb grans edificis oficials i e caràcter públic, botigues, cafès, restaurants o fàbriques.





 
Enllaços d'interès:


1 comentari:

  1. Una entrada molt interessat, espero que publiquis noves entrades i podem gaudir dels treballs dels alumnes, que de ben segur ens han de sorprendre de nou.

    ResponElimina

Diguem la teva opinió. Si no tens perfil tria nom/URL al desplegable (comenta com a:). Escriu el teu nom, prem continuar i publica. GRÀCIES!!

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.