Pàgines

diumenge, 13 de novembre del 2011

LA CASA BATLLÓ

La casa Batlló és fruit d’una reforma. Gaudí va refer en la seva totalitat aquest edifici que, en els seus orígens, era una construcció sense cap personalitat. L’arquitecte va jugar amb les possibilitats de la llum i el color per tal de crear una visió fantàstica que dialoga amb els edificis veïns, en el tram del Passeig de Gràcia en el qual ja hi havia les construccions de Puig i Cadafalch – la Casa Ametller- i de Domenech i Muntaner -la Casa Lleó Morera-, cosa que li va valdre el sobrenom d’Illa de la Discòrdia.

La intervenció de Gaudí a l’edifici que datava de l’any 1877 va consistir en la substitució dels baixos i la façana per una nova estructura de pedra de Montjuïc que puja fins a la tribuna del primer pis i una part del segon amb unes obertures ondulades i columnes que recorden la forma dels ossos. La resta de la façana té forma ondulada i està recoberta amb aplacat de mosaic vitri i discos ceràmics policromats. El mosaic de ceràmica que recobreix la façana és obra de Josep Maria Jujol. Va instal·lar nous balcons de ferro pintats de color os i afegí un cinquè pis i dobles golfes, cobertes amb escates ceràmiques de múltiples colors. Adossada a la façana hi ha una torre cilíndrica coronada per una forma bulbosa que acaba en una creu de sis braços.

Les interpretacions que se li han donat a la façana són diverses. Se l’ha relacionat amb un estany ple de nenúfars; segons aquesta idea, els balcons serien les granotes que emergeixen a la superfície de l’aigua. Una altra versió tindria a veure amb la llegenda de Sant Jordi: és fàcil identificar la teulada amb un gran sauri travessat per una llança amb forma de creu. Les columnes dels pisos principals representarien els ossos de les víctimes causades per l’animal mitològic, mentre que els balcons serien les calaveres. Per últim, és podria interpretar com una al·legoria al Carnaval. Segons aquest punt de vista, l’aplacat ceràmic esdevé confeti, els balcons es transformen en màscares –fa alguns anys estaven pintades de negre, reforçant aquesta visió- i. per últim, la teulada seria el barret de l’Arlequí.







OBSERBEM L'EDIFICI


La façana

  • Quins colors hi predominen?
  • De quins materials està recoberta?
  • Observa-la de prop i de lluny. Quines diferències trobes?
  • D’on es veu millor? Per què?

La planta baixa i el pis principal

  • Com són les columnes?
  • Descriu els finestrals del principal: quina forma tenen?
  •  A què et recorden les columnes?


Els pisos centrals

  • Fixa’t a les baranes dels balcons. Amb què les relacionaries?
  • Quina diferència general trobes entre aquests pisos i el principal?

El pis superior i teulada

  • Observa la teulada. Què et suggereix la seva forma?
  • De què està recoberta la teulada? Com estan disposades les peces? Trobes
  • alguna explicació per què sigui així?
  • Hi ha unes inscripcions al pinacle. Pots llegir-les? Saps què signifiquen?  

 TREBALLS PLÀSTICS

Curs:PRIMER 
- DIBUIXEM LA CASA BATLLÓ












 Curs: SEGON I TERCER 
 - COMPLETA LA IMATGE



 



Curs: QUART
 - TREBALL DE PINTURA











Curs: SISÈ
- MONOTIPIA





1 comentari:

  1. Acabo de descobrir aquest blog i m'ha agradat molt com treballes la plàstica. Jo estic treballant Gaudí amb els meus petits de P5. Segur que m'aniran molt bé les teves entrades. T'enllaço al meu blog i ara ja t'aniré seguint.

    Salutacions des d'unpolsimdesal!

    ResponElimina

Diguem la teva opinió. Si no tens perfil tria nom/URL al desplegable (comenta com a:). Escriu el teu nom, prem continuar i publica. GRÀCIES!!

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.